dissabte, 5 de novembre del 2011

Àmbits del respecte

El respecte té diferents àmbits:

  • Respecte verbal: Evidentment, cal tractar les altres persones amb un llenguatge que faciliti la convivència. No només no s'ha d'agredir verbalment mitjançant insults sinó que a més s'ha de saludar sempre i mantenir aquelles normes mínimes (si us plau, gràcies, perdó...) que ens van ensenyar de petits i que fan més amable la convivència.
  • Respecte mental: Hem de saber conviure amb cultures i creences, costums i maneres de pensar diferents de la nostra, i fins i tot obrir-nos amb afany de comprender-les.
  • Respecte sexual: La sexualitat humana té un component afectiu que ens diferència dels animals. Les relacions sexuals són relacions entre persones, no entre cossos. No és propi de l' esser humà utilitzar l'altre com objecte i prou. Per tant, qualsevol relació sexual ha de ser decidida lliurement i responsablement pels dos membres de la parella.
  • Respecte pels objectes: Propis, de la comunitat o d'un altre. Respectar els objectes és també una manera de respectar els altres: tenir cura del llibre que t'han deixat i tornar-lo, però també respectar el carrer del teu municipi, el bosc, la platja, l'escola, etc...




En conclusió respectar a les persones no vol dir estar d'acord en tot el que diuen o el que fan: puc criticar idees que em semblin errònies però respectant qui les diu; puc estar en contra dels robatoris i jutjar una conducta, fins i tot sancionar-la, però sempre respectant la persona que l'ha comès.


A continuació un joc per treballar les paraules esmentades anteriorment.

Sou capaços de trobar les paraules en un temps rècord?






 


http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/556027/respecte.htm

2 comentaris:

  1. Pel nostre gust, el respecte verbal s'està perdent. Cada cop queda menys gent que et digui gràcies quan l'has ajudat en una cosa, que et diguin "Salut" quan has esternudat. I la nostra opinió, és que som nosaltres, les noves generacions, que hem de canviar-ho, utilitzant aquestes paraules i ensenyant als nostres fills a utilitzar-les!

    El tema del respecte sexual és un altre punt crític. Quan per les notícies escoltem que diuen que s'ha comès un abús sexual és com si diguéssim que s'ha perdut el respecte sexual cap a una persona. Quan aquest es perd, neix un trauma que ens pot portar a ser molt desconfiats i a tenir problemes en la nostra futura vida.

    Cal canviar i ser més respectuosos en la nostra vida i amb la gent del nostre voltant!

    ResponElimina
  2. Gracies per la vostre opinió penso que és molt acertada,ja que, avui en dia el respecte està molt lligat a la educació i el fet de que no et donin les gràcies com el grup de la curiosistat molt bé a dit seria una falta de educació; per aixó l'educació està molt lligat a l'àmbit del respecte. Per aixó cal ser respectuós amb tothom.

    ResponElimina